Stress bij mij: mijn kind slaat!
Als jouw kind een ander kind slaat is dat behoorlijk stressvol. Naast dat je bezorgd bent over het ‘slachtoffer’ pieker je ook over de oorzaak en maak je je zorgen over de gevolgen die dit heeft voor jouw kind. Ook maak je je druk over wat men zal denken en vinden van jouw opvoeding. Tegelijkertijd probeer je uit alle macht voor jezelf te bepalen hoe dit ongewenste gedrag moet worden aangepakt. Al met al, genoeg ingrediënten voor een vol hoofd en stress! Maar wees gerust, door uit te zoeken wanneer en waarom je kind slaat, kun je manieren vinden om het te voorkomen en aan te pakken.
Vaak halen jonge kinderen uit omdat ze gevoelens hebben die ze nog niet kunnen uiten of zelfs niet kunnen begrijpen, op dezelfde manier dat dit driftbuien kan veroorzaken. Vooral peuters zijn hier vatbaar voor. En soms zijn er omstandigheden die het gedrag van kinderen kunnen beïnvloeden. Zo kunnen belangrijke en grote veranderingen binnen het gezin hen onrustig maken. De komst van een nieuwe baby, een scheiding, een ouder die weer aan het werk gaat of ziekte van een gezinslid kunnen een kind doen hunkeren naar aandacht. Slaan kan dan voor kinderen een manier zijn om die aandacht te krijgen.
Andere oorzaken kunnen ook vermoeidheid, honger of gevoelens van angst zijn. Als jouw kind zich bijvoorbeeld ongemakkelijk of overweldigd voelt in een hectische of onbekende omgeving , kan het zijn dat slaan een manier is om dit uit te drukken.
Wat je als ouder moet weten is dat jouw kind echt niet het enige kind is dat slaat en dat het niets zegt over jouw kwaliteiten als ouder. Er zijn vele onderliggende oorzaken en triggers die aan de basis liggen van ‘slaan’. De hierboven genoemde zijn slechts een paar voorbeelden. Het is wel goed om hierover na te denken en vooraf te bepalen wat jouw reactie zal zijn als een incident zich voordoet. Zorg dat je voor jezelf een antwoord hebt: ‘als mijn kind slaat, doe ik dit’.
Stel je reactie niet uit want voor een jong kind is het incident dan te ver weg om het slaan dan nog te koppelen aan de gevolgen. Neem actie op het moment, ga naar het niveau van je kind en wees krachtig en duidelijk dat slaan niet mag. Laat je kind zijn of haar excuses aanbieden aan het kind dat geslagen is en haal hem even uit de situatie. Zorg er ook voor dat andere verzorgers in het leven van jouw kind dezelfde aanpak als jij gebruiken. Jonge kinderen zijn het beste gebaat bij consistentie en zullen in de war raken als papa en mama reageren als zij slaan, maar opa en oma het bijvoorbeeld negeren.
Tot slot en nogmaals: wees gerust! Een kind dat een klap heeft uitgedeeld is niet meteen een agressief kind met een gedragsprobleem. Door het serieus te nemen en stil te staan bij het incident zul je merken dat de ouders van het ‘slachtoffer’, vergevingsgezind en begripvol zullen reageren. En door oog te hebben voor onderliggende oorzaken of triggers die het gedrag van jouw kind kunnen beïnvloeden, ben je in staat om op tijd in te grijpen en kun je jouw kind helpen om zich rustiger en prettiger te voelen.